Eind januari ging de Flevoland Footprint Challenge van start. Een spannende strijd tussen vier organisaties, met één gezamenlijk doel: het realiseren van een duurzamer Flevoland. Deelnemers van de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Zeewolde en Waterschap Zuiderzeeland namen het tegen elkaar op. Uiteindelijk gingen wij er met de eer vandoor en wonnen we de “Flevoland Footprint Challenge 2024”.

Uitdaging en samenwerking

Gedurende 40 dagen werden deelnemers (medewerkers van de diverse organisaties) uitgedaagd om duurzame acties te doen om hun voetafdruk te verkleinen en hun handafdruk te vergroten. Van energiebesparing tot het stimuleren van circulariteit, elke actie bracht Flevoland een stap dichter bij zijn groene doelstellingen. Het enthousiasme van de deelnemers was aanstekelijk, wat resulteerde in totaal 13.298 duurzame acties.

Meetbare Impact

De uitkomsten van deze challenge zijn indrukwekkend. Deelnemers hebben hun ecologische voetafdruk significant verkleind, wat resulteerde in een collectieve reductie van 84,7 hectare (gelijk aan zo’n 120 voetbalvelden). Dit benadrukt de kracht van gezamenlijke inzet en de positieve impact die iedereen kan hebben op onze planeet.

Groene toekomst vooruit

Met de Flevoland Footprint Challenge hebben de deelnemers bewezen dat samenwerking de sleutel is tot duurzame vooruitgang. De challenge droeg niet alleen bij aan een groener Flevoland, maar zorgde ook voor waardevolle lessen en nieuwe gewoonten.

Speciale editie

Inspiratie voor deze speciale editie van de challenge was secretaris-directeur van Waterschap Zuiderzeeland Wouter Slob. Na een succesvolle deelname aan de Footprint Challenge voor de Watersector zag hij de kans om de krachten binnen Flevoland te bundelen. Slob: “We ervaren allemaal dat het klimaat verandert, dat is voor ons in Flevoland niet anders. Een energieneutrale toekomst kunnen we alleen samen realiseren. We willen graag van elkaar leren en samen een stap duurzamer worden dan we nu zijn. Ik ben blij dat we de afgelopen weken samen mooie stappen hebben kunnen zetten. Dank allemaal voor het vertrouwen en de inzet!”