Gerealiseerde initiatieven

220-mountainbike

Mountaindijken

Op de Houtribdijk bij Lelystad is een mountainbikeroute gerealiseerd. Het aanleggen van de route is gesteund door het Fonds Medegebruik (thans Dijk & waterfonds). Het doel van de initiatiefnemer, iCycle, was om te laten zien dat mountainbiken op een dijk uniek is, maar ook dat dit mogelijk is op een manier die de primaire functie van de dijk niet aantast. Het pad is aantrekkelijk ingericht met uitdagende maar verantwoorde hindernissen wat ervoor zorgt dat de gebruikers op het pad blijven. Om schade aan de dijk te voorkomen is de dijk ter hoogte van het pad versterkt met honingraatprofielen. Door het gebruik van de dijk wordt het beleven van de polder mogelijk gemaakt. Aan de ene kant ziet de recreant het water van het IJsselmeer, aan de andere kant de lagergelegen polder.

Historisch Monument Marknesse

foto: Piet Ruis

De promotiecommissie van de Vereniging Dorpsbelangen Marknesse heeft een historisch monument gerealiseerd met steun van het Fonds Medegebruik (thans Dijk & waterfonds). Het monument is mede gerealiseerd door veel vrijwilligerswerk. Het lokale ontwerp laat een dijk zien, het water dat hier over heen golft en een schop. Daarmee wordt de geschiedenis van de inpoldering van de Noordoostpolder verbeeld. Het monument staat op een prominente plek aan een toegangsweg vanuit Emmeloord naar Marknesse.

Stichting De Biezenburcht

Poepenopdedijk220Stichting De Biezenburcht heeft vanuit het Fonds Medegebruik (thans Dijk & waterfonds) een bijdrage ontvangen voor hun project ‘Genieten en leren op de dijk’. Met dit project heeft De Biezenburcht een natuurlijke speelplaats op de dijk en een bijzonder toilet gerealiseerd. Het toilet is op een ludieke manier ingericht waardoor de bezoeker het gevoel krijgt op de dijk zijn/haar behoefte te doen. Hierbij wordt in de tussentijd het verhaal van de dijk verteld aan de hand van beeld en geluid. De hele ervaring wordt ondersteund door een passende geur die speciaal voor deze beleving ontwikkeld is. Op deze manier worden verschillende groepen mensen voorgelicht over het ontstaan en het belang van de dijk(en).

Elke aanvraag wordt door het fonds beoordeeld op de unieke situatie. Het feit dat een bepaald project eerder is gehonoreerd, betekent daardoor niet dat eenzelfde project ook automatisch in aanmerking komt voor een bijdrage.