Test coupures Urk succesvol

De coupures op Urk zijn vandaag, dinsdag 23 oktober 2018, succesvol getest. Deze kunstmatige openingen in de dijk kan het waterschap bij zeer hoog water sluiten. Dijkopzichters van Waterschap Zuiderzeeland voerden de test uit. Alle materialen waren in goede conditie en waren makkelijk te plaatsen.

In Flevoland zijn er vier coupures. Drie op Urk en één in Lelystad. Tijdens zeer zware stormen kan het water zo hoog komen, dat de vier kunstmatige openingen in de dijk dicht moeten. Gelukkig is dat nog niet eerder voorgekomen. Toch is het belangrijk dat de coupures jaarlijks getest zijn.

Coupures beschermen het achterliggende gebied. De openingen in de dijk hebben verschillende afmetingen. De coupure bij Balk shipyard op Urk is het breedst, namelijk 7.30 meter breed. Hier kan je normaal gesproken met een auto doorheen rijden. De aluminium delen, waarmee de coupures sluiten, zijn groot en robuust. Door de aluminium delen op elkaar te schuiven, ontstaat een dichte muur dat het water tegen kan houden.

Plaatsen coupure Urk 500px
Plaatsing sluitstukken in coupure Urk

www.zuiderzeeland.nl/storm