Vet in het riool

Lever gebruikt frituurvet in bij de gele container

Gebruikt frituurvet. Wat doe je ermee? Gooi gebruikt frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. En lever het in bij één van de gele containers in de buurt. Zo voorkom je verstoppingen in het riool. Ingeleverd vet kan worden verwerkt tot schone biobrandstof. Het is dus ook nog eens heel milieubewust.

Wist je dat olie en vetten verstoppingen veroorzaken in het riool? De stoffen breken daarnaast moeilijk af tijdens het zuiveringsproces en zorgen zo voor veel storingen bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties. Dat betekent extra werk bij het waterschap. Niet alleen vast frituurvet maar ook vloeibaar vet zorgt voor verstoppingen.

Hoge kosten door afvoeren vet

Het zuiveren en afvoeren van vet kost in Nederland jaarlijks enkele miljoenen euro's. Ga maar na, een schoonmaakbeurt bij een rioolgemaal vanwege een teveel aan vet kost al gauw zo’n €2.000. Toch wordt overtollig vet in de decembermaand nog te vaak in grote hoeveelheden teruggevonden in het riool. Wat kun je wel doen met het vet?

Lever je frituurvet in bij een inleverpunt

  • Gebruikt vloeibaar frituurvet kun je wanneer het is afgekoeld terug gieten in de verpakkingen en wegbrengen naar de gele container.
  • Gebruikt vast frituurvet kun je eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak en dan inleveren bij de gele container.

Het vet dat je bij de gele container ingeleverd, wordt ingezet als schone biobrandstof.

20151218_Banner_website_HVC

Frituurvet heeft waarde in Lelystad

In Lelystad is het inleveren van gebruikt frituurvet in januari éxtra de moeite waard. Want dan krijgen inwoners per fles frituurvet 50 Lelypas-punten cadeau. Daarnaast maakt iedereen die in de maand januari frituurvet inlevert kans op één van de Philips Airfryers XL. Bij onder andere het afvalbrengstation Lelystad, de Dekamarkt en Vishandel Baarssen kun je terecht met je frituurvet. Waterschap Zuiderzeeland ondersteunt deze campagne van HVC, gemeente Lelystad en Lelystadpas van harte.

Bekijk het filmpje over de actie in Lelystad

Verwerkt tot schone biobrandstof

Heemraad Lida Schelwald-van der Kley van Waterschap Zuiderzeeland: ”Gebruikt frituurvet en olie die door toilet of gootsteen worden gespoeld, zorgen voor verstoppingen in het riool en extra werk bij de afvalwaterzuivering. Door beide in te leveren, kunnen vet en olie worden verwerkt tot schone biobrandstof.”

"We kunnen het belang van afval scheiden niet genoeg benadrukken", aldus wethouder Elly van Wageningen. "Het recyclen van frituurvet willen we met deze actie extra onder de aandacht brengen. Frituurvet is grondstof voor biodiesel en bovendien voorkom je verstoppingen in het riool."

Het ingezamelde frituurvet gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het grotendeels verwerkt tot biodiesel. “Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt rechtstreeks ingezet als biobrandstof voor energieopwekking of in de glastuinbouw. Ook de plastic verpakking waarin het zit, wordt gescheiden in een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten. Dubbele winst dus!”, besluit Dion van Steensel, directeur HVC.

Meer informatie over de actie en de Lelypas is te vinden op www.lelypas.nl en www.indegoeiebak.nl

24/7 aan het werk

Waterzuivering-Rick_460px_0072

Een rioolgemaal ligt zo diep dat jouw afvalwater er als vanzelf heen stroomt. Het waterschap pompt het vuile water uit het rioolgemaal weer op en voert het af richting een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Waar het afvalwater gezuiverd wordt totdat het schoon genoeg is om het terug te pompen naar het oppervlaktewater. Dus zonder dat je het merkt, werkt het waterschap 24/7 aan het afvoeren en zuiveren van ons afvalwater.

Bekijk ook het voorlichtingsfilmpje: Frituurvet recycle het!