‘En, is de waterkwaliteit goed?’ vragen voorbijgangers als Marc bezig is met de meetapparatuur of het afnemen van watermonsters. Als medewerker Meten en Monitoren bij Waterschap Zuiderzeeland is Marc een belangrijke schakel tussen het buiten- en binnenwerk van het waterschap. Wat doet een ‘monsternemer’ op een gemiddelde werkdag en waarom is dit werk zo belangrijk? 

Ogen en oren in het veld

Eerst werkte Marc van der Kolk (41) op de afvalwaterzuivering bij Waterschap Zuiderzeeland. Via zijn collega’s van de afdeling Meten en Monitoren rolde hij in zijn huidige functie als medewerker Meten en Monitoren. ‘Het werk sluit perfect aan bij mijn interesses’ vertelt natuurliefhebber Marc, die in zijn vrije tijd bestuurslid is bij Natuurvereniging IJsseldelta in Kampen. Als Medewerker Meten en Monitoren verzamelt hij allerlei informatie over de waterkwaliteit en zet die informatie door voor verder onderzoek. Marc: ‘Veel mensen richten zich op de zichtbare aspecten van de natuur, zoals planten en dieren. Een ander belangrijk – maar vaak vergeten – onderdeel is het water, en alles wat daarin leeft.’

Een typische werkdag

Het belangrijkste in Marc zijn werk is het nemen van monsters van sloten Marc: ‘Een werkdag begint vaak rond half 8, samen met collega’s aan een kop koffie. Daarna controleren we of alle meters nog kloppen. Dit is belangrijk, aangezien aan de uitslagen van onze tests ook gevolgen hangen. Na een kort overleg gaat Marc op pad om op een aantal locaties metingen uit te voeren. Bijvoorbeeld van het oppervlaktewater of zwemwater. Hij kijkt hierbij naar onder andere de PH-waarde, zuurstofniveaus, temperatuur en de geleidbaarheid van het water. ‘Na de metingen neem ik monsters af. Die gaan dan naar het laboratorium in Zwolle, waar ze verder worden onderzocht’ legt Marc uit.

 

Werken op locaties

De medewerkers Meten en Monitoren doen hun metingen en monsterafnamen op specifieke locaties, die onderdeel zijn van een vaste route. Die route leggen ze per auto of per boot af. Ze gaan meestal alleen op pad - tenzij de boot nodig is (vanwege de veiligheid mogen ze daar alleen met minstens twee personen op) of als we  extra onderzoeken moeten uitvoeren. Bepaalde locaties worden om de week bezocht, andere eens per maand. En op sommige plekken doen we nog vaker metingen. Dit zijn vaak gerichtere opdrachten, afkomstig van een bepaalde vraag uit het lab of het waterschap zelf – bijvoorbeeld naar aanleiding van een lozing, of vissterfte.

 

Van blauwalg tot corona

Het kan gebeuren dat Marc tijdens het monitoren blauwalg constateert. Dit kan dan leiden tot een negatief zwemadvies voor het betreffende water. Iets anders waar Marc en zijn collega’s actief op monitoren, is covid. Drie keer per week neemt hij in de afvalwaterzuiveringen coronamonsters af voor het RIVM. Hiermee kunnen de eventuele eerste voortekenen van een nieuwe pandemiegolf worden voorzien. Een belangrijke taak dus!

 

Waterwerker én natuurliefhebber

Die impact kunnen maken, is mooi. Maar het allerfijnste aan zijn werk, vindt Marc de werkomgeving. Het buiten zijn en op allerlei verschillende plekken komen, maakt het werk afwisselend. En soms zelfs avontuurlijk, bijvoorbeeld als een locatie heel moeilijk begaanbaar is.

Zijn favoriete locatie? Daar is Marc heel duidelijk over: ‘De mooiste plekken zijn de gebieden waar geen mensen komen. De Oostvaardersplassen en het Horsterwold bijvoorbeeld.’

Ook interessant

  • Waterwerkers #6: Technicus Jan-Willem en zijn team houden de regio waterveilig

    De baan van Jan-Willem (53) als technicus bij Waterschap Zuiderzeeland gaat niet alleen over het technische werk dat nodig is om de gemalen het overtollige water uit de polders te laten pompen

    Jan-Willem staat buiten bij het gemaal
  • Een schone en veilige sloot

    We houden het water in de sloten en vaarten graag schoon. Dat is beter voor de waterplanten- en dieren en ook veiliger voor onszelf. Wist u bijvoorbeeld dat er blauwalg kan ontstaan als u eendjes brood voert? Met deze tips weet u precies hoe u bijdraagt aan schoon slootwater.

  • Even Peilen ... in Almere - bij inwoner Rasha

    Inwoner Rasha vraagt zich af wat je wel en niét door de wc mag spoelen. Henry van de afvalzuivering laat zien welke bijzondere vondsten ze allemaal tegenkomen bij de zuivering in Zeewolde! Kijk je mee?