Op de rand van een stuwklep, zittend in het water, draait Thomas (30 jaar) met een steeksleutel de bouten aan. Thomas is technicus bij Waterschap Zuiderzeeland. Het is werk dat elke dag anders is. Van het repareren van stuwen en gemalen tot het verzinnen van een creatieve oplossing die het werk van collega’s makkelijker maakt. Dat komt goed uit, want Thomas ziet zichzelf niet als een man van routines: ‘Alléén op vaste tijden koffie!’

Scheve polder

Flevoland ligt op de bodem van de vroegere Zuiderzee. Het oostelijke deel van het gebied ligt veel hoger dan het westelijke deel. Om te voorkomen dat het water altijd naar het laagste punt stroomt, zijn stuwen nodig. Het is belangrijk dat zo’n stuw in topvorm is, want het helpt het water op de juiste plek terecht te laten komen. Naar het IJsselmeer als er teveel is – en de polder in als er te weinig water is.

Zestig tankauto’s per minuut

De belangrijkste taak van Thomas en zijn collega’s ligt bij het onderhouden van de grote gemalen. Deze moeten in topconditie zijn, zodat iedereen in het gebied veilig kan wonen, werken en recreëren. Thomas werkt vooral op gemaal Vissering op Urk. Een prachtig oud gemaal dat op dit moment helemaal duurzaam wordt gemaakt. Op vol vermogen pompt dit grote gemaal zo’n 2.400 m3 water per minuut uit de polder naar het IJsselmeer. Dat zijn 60 tankauto’s van 40.000 liter water! Na de verduurzaming gaat dat niet meer met gas- en dieselmotoren, maar helemaal elektrisch.

Veel verantwoordelijkheid én veel voldoening

Daarnaast worden alle installaties een paar keer per jaar grondig nagekeken. Die checks zijn belangrijk, want er kúnnen pompen uitvallen, door storingen of slijtage. Thomas vertelt: ‘Als er een paar niet meer werken, heb je een probleem: dan loopt Tollebeek in no-time onder water’.

De technici zijn daarom 24 uur per dag bereikbaar. Thomas: ‘Alleen wíj kennen de polder, de gemalen, en besturingen erachter. Daar zijn geen opleidingen voor, daar moet je echt ervaring voor opdoen’. Als er heel veel regen in korte tijd valt en het waterpeil in de sloten en vaarten daalt  door ons werk, dan is dat heel bevredigend.’ In zekere zin kun je dus zeggen dat de technici bij Waterschap Zuiderzeeland het land boven water houden.

Uitdagende vragen, mooie oplossingen

Elke dag is anders bij het waterschap. Ook collega’s doen graag een beroep op Thomas’ gevoel voor techniek en innovatie. Thomas: ‘De collega’s van Muskusrattenbeheer hadden laatst nieuwe bootjes. Daar wilden ze niet alleen zittend, maar ook staand mee kunnen varen. Dan maken wij een plan, tekenen het uit op de computer, bestellen materialen en kijken of we ons idee in de praktijk kunnen brengen’. Dat is soms lastig, maar vooral heel uitdagend – en dus leuk, vindt Thomas. Want: andere mensen blij maken met iets wat hij heeft bedacht én gemaakt, is waar hij in zijn werk de meeste energie van krijgt. ‘Dat mijn collega’s dankzij mijn hulp hun werk nóg beter of gemakkelijker kunnen doen, dat is toch mooi!’