Wat is blauwalg?

Blauwalgen zitten van nature in het oppervlaktewater. Het zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Bij hogere watertemperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en in sommige gevallen blauw-groene drijflagen vormen. Als de bacteriën afsterven kunnen gifstoffen (toxines) in het water terecht komen. Niet alle blauwalgen maken overigens gifstoffen aan.

Welk gevaar veroorzaken blauwalgen?

Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen kan produceren waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Als mensen het water binnen krijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Ook kunnen mensen pijn in hun hoofd, oren en ogen krijgen en sloom worden. Daarnaast komen duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp voor. Ook huisdieren die water met blauwalgen binnenkrijgen kunnen ziek worden.

Blauwalg in sloot


Actuele situatie blauwalg 2019

Blauwalg ontwikkelt zich snel door de stijging van de watertemperatuur en door droogte. Uw gezondheid staat voorop! Daarom adviseren we u om tijdens het zwemseizoen alleen in officieel zwemwater te zwemmen en contact met oppervlaktewater in sloten, tochten en vaarten te vermijden. Ook adviseren wij u om dieren (honden, paarden e.d.) in deze periode niet in contact te laten komen met oppervlaktewater.

Melden

Meld de aanwezigheid van een drijflaag bij officiële zwemwater locaties via de zwemwatertelefoon (0320) 265700.

Blauwalg in een sloot of vijver gezien? Bel het waterschap via tel. 0320 274 911. Of doe een melding via het meldingsformulier.

Wat kunt u zelf doen?

Neem waarschuwingen over blauwalg serieus. Vermijd contact met het besmette water en zorg dat uw huisdieren er niet mee in aanraking komen. Bent u toch in aanraking met het water gekomen? Was uw handen en/of neem een douche.

Zwem in officiële zwemwateren, hier wordt regelmatig gecontroleerd op  kwaliteit. Zie www.zwemwater.nl of www.ofgv.nl voor een zwemplas bij u in de buurt!

Wat doet waterschap?

Wij controleren in de zomer de kwaliteit van het zwemwater binnen de dijken van Flevoland. Is er blauwalg bij een zwemlocatie aangetroffen, dan kondigt de provincie een waarschuwing, negatief zwemadvies of een zwemverbod af.

In het geval van blauwalg in sloten en tochten die het waterschap beheert, bekijken we ter plaatse welke maatregelen mogelijk zijn en plaatsen we waarschuwingsborden.

Trefwoorden