Samenwerken aan water: Almere Duin

Marijke is wiskundige, Mathé is civiel ingenieur, en allebei werken ze aan de waterveiligheid van Almere Duin, een nieuwe woonwijk aan het IJmeer.

Ook al werken ze al een hele tijd samen, toch letten Marijke en Mathé op andere dingen als ze een dijkversterkingsproject bezoeken. Het oog van Mathé valt al snel op praktische zaken. Ziet hij bijvoorbeeld een vers bandenspoor op de dijk, dan wil hij niet dat dit een sluiproute wordt – dat zou funest zijn voor de sterkte van de grasmat. Om te voorkomen dat de grasmat kapotgaat of blubbervorming ontstaat, zorgt hij dat er een hekje komt of een bordje met ‘verboden toegang’. Marijke kijkt meer naar de dijk als geheel en speurt naar informatie die ze nodig heeft voor haar modelberekeningen. Tot hoe hoog komt de steenbekleding? Hoe gaat de steenbekleding over in een grasbekleding? Is het talud mooi strak of zitten er hobbels en bobbels in? Allemaal zaken die van invloed zijn op de sterkte van de waterkering.

Werken aan waterveiligheid

Op dit moment werken Marijke en Mathé aan de waterveiligheid van Almere Duin, een nieuwbouwwijk in een nieuw aan te leggen duingebied. Daar ligt al een waterkering, maar omdat het ontwerp uitgaat van een duinenlandschap, heeft de gemeente bedacht dat je de dijk ook kunt verstoppen ín het duin. Door er een flinke laag zand op aan te brengen. Voor bewoners is het fijn dat de ingepakte dijk er straks mooi uit ziet, voor een veel groter gebied is het belangrijk dat hij voor langere tijd veilig is.

Dat inpakken van de dijk doet een projectontwikkelaar in opdracht van de gemeente, waarbij het waterschap vooraf eisen opstelt. Dan is het de taak van Marijke en Mathé om ervoor te zorgen dat die ingepakte dijk veilig is, niet alleen nu maar ook nog over 100 jaar. Want als de dijk eenmaal klaar is, kun je hem tussentijds niet meer versterken of verhogen. De rol van Marijke is theoretisch. Ze berekent de sterkte van de dijk of beoordeelt het rekenwerk van de initiatiefnemers. Mathé is de man van de praktijk. Hij zorgt ervoor dat het waterschap na oplevering nog bij de dijk kan komen voor beheer en onderhoud.

Meenemen in onze manier van denken

Als een initiatiefnemer zich met een nieuw plan bij het waterschap meldt, dan is er een dikke kans dat hij met Marijke te maken krijgt. Is de waterveiligheid namelijk in het geding, dan is zij een van de mensen die meedenkt over het ontwerp en die de technische rapporten beoordeelt. De ene keer rekent ze de sommen van een adviesbureau na, een andere keer laat ze een berekening opnieuw doen, maar dan met een andere veiligheidscoëfficiënt. Mathé kijkt als een ingenieur naar het ontwerp: zijn de toegepaste materialen sterk genoeg en kan het waterschap de sterkte van de dijk straks nog wel monitoren als er een pakket zand bovenop ligt? Samen maken ze er een sport van om initiatiefnemers mee te nemen in hun manier van denken. Niet afdwingen, maar overtuigen, zo zou je die aanpak kunnen samenvatten, en daar zijn ze best trots op. Goede relaties zijn namelijk van groot belang in hun werk, want ook na afloop van een project heb je elkaar weer nodig.

Marijke Visser, specialist waterveiligheid en Mathé Snippe, senior opzichter Waterkeringen