Het is gelukt! Waterschap Zuiderzeeland heeft de Footprint Challenge gewonnen. Samen met 78 medewerkers heeft onze organisatie de persoonlijke ecologische voetafdruk met gemiddeld 10% verkleind. Ons waterschap ging van 10 oktober tot 30 november 2022 om de eer de strijd aan. Zeven waterschappen en drinkwaterbedrijven deden mee. 

Slimmer en bewuster leven

Heemraad Andries Poppe: “90 teams hebben binnen de watersector gewerkt aan hun persoonlijke duurzame levensstijl. Zuiniger en bewuster omgaan met water, voedsel, energie, brandstoffen en materialen. Doelen die bij de doelstellingen van Waterschap Zuiderzeeland passen. Hierdoor hebben de deelnemers niet alleen hun persoonlijke levensstijl aangepast. Ook is nagedacht wat we naast de bestaande projecten kunnen doen. Zo is de temperatuur in onze panden al omlaag gezet en scheiden we ons (bedrijfs)afval zo goed mogelijk.”

Ecologische voetafdruk met 215 voetbalvelden verkleind

Dit hebben de 546 deelnemers van de Footprint Challenge in 40 dagen gerealiseerd. Dit betekent dat ze samen een duurzamere levensstijl hebben gecreëerd die minder ruimte van de aarde nodig heeft. Op dit moment hebben de deelnemers zo’n 3,14 hectare voor hun levensstijl nodig. De gemiddelde Nederlander heeft hier 4,4 hectare voor nodig. 
 

Blijven inspireren en innoveren

Ideeën delen en ervaringen uitwisselen. Het bleek ontzettend goed te werken om elkaar te motiveren. “Dit blijven we de komende tijd zeker doen. Zeker als je bedenkt dat we wereldwijd veel meer van de aarde gebruiken dan dat de aarde ons kan bieden. Bewuster leven is niet alleen goed voor de aarde. Het maakt je ook gelukkiger en gezonder”, aldus Wouter Slob, directie Waterschap Zuiderzeeland.

Op dit moment is er wereldwijd gemiddeld 1,8 hectare per persoon beschikbaar 

Dus we verbruiken veel meer dan de aarde ons kan bieden. De hoeveelheid ruimte die je in beslag neemt, hangt onder andere af van hoeveel landbouwgrond voor het verbouwen van je eten nodig is. Maar ook hoeveel ruimte nodig is voor de producten die je koopt. Denk aan fabrieken en wegen. En tot slot de hoeveelheid bomen die nodig zijn om de CO2 uitstoot van jouw energieverbruik om te zetten in zuurstof. Als we alle beschikbare ruimte op aarde eerlijk over alle mensen zouden verdelen, dan is er voor iedereen gemiddeld 1,8 hectare beschikbaar. Op dit moment de gemiddelde voetafdruk van alle mensen op aarde 2,3 hectare. We verbruiken meer dan wat de aarde ons kan bieden!

Dit is de tweede Footprint Challenge voor de watersector. Deze is door de landelijke organisatie Footprint Challenge georganiseerd.