Versterking inlaatwerk Repelweg - Kadoelermeerdijk (HWBP)

Inlaatwerk Repelweg is afgekeurd
Onze dijken en kunstwerken worden regelmatig getoetst op waterveiligheid. Het inlaatwerk is één van de kunstwerken in de Kadoelermeerdijk. Met een kunstwerk kunnen we het water regelen, bijvoorbeeld inlaten. Het inlaatwerk is afgekeurd op het faalmechanisme piping. Daarbij kan er bij maatgevende omstandigheden in de zandlaag water onder of langs het kunstwerk stromen. Hierdoor kan zand wegspoelen vanaf de binnenzijde van de dijk richting de buitenzijde van de dijk. Met maatgevende omstandigheden bedoelen we in deze situatie een storm die eens in de 30 jaar voorkomt. Tot nu toe is zo’n storm nog niet voorgekomen. Toch moeten we de inlaat versterken, zodat we aan de Waterwet voldoen.


De werkzaamheden kort samengevat
Om het inlaatwerk te versterken, moeten we de damwanden in de breedte verlengen. Deze damwanden bevinden zich onder de grond. De damwanden zijn nu 2,3 meter breed. Wij verlengen ze naar circa 10 meter per kant. De uitvoering vindt plaats vanaf het water om zo de overlast zoveel als mogelijk te beperken. De werkzaamheden duren drie weken en starten zonder tegenslagen op 15 september. Omdat de extra te plaatsen damwanden ook onder de grond liggen, verandert er niks aan het uitzicht van de omgeving.
De planning van het project
Het project is verdeeld in vier fases. De eerste fase, de voorverkenning/nadere veiligheidsanalyse, is afgerond. De verkenning/planuitwerking liep tot en met mei 2025. Tijdens de planuitwerking voerden we de nodigde onderzoeken uit, maakten we een ontwerp en doorliepen we de projectbesluitprocedure. Het projectbesluit is nodig om het project te mogen uitvoeren. Vanaf juni 2025 is de realisatiefase gestart, hierin verfijnen en realiseren wij het ontwerp. We verwachten dat we half oktober 2025 klaar zijn met de uitvoering. De afronding tijdens de nazorgfase loopt door tot en april 2026.

Effecten op de omgeving tijdens de realisatie
Op dit moment werkt de aannemer het ontwerp verder uit. Wij zijn van plan om vanaf de buitenzijde de versterking uit te voeren, hierbij komt er tijdelijk een ponton (deels in de vaarweg) op het Vollenhoverkanaal te liggen. Tijdens de werkzaamheden blijft het mogelijk om water in te laten via de inlaat, hiervoor maken we een tijdelijke pompconstructie. De te plaatsen damwanden worden trillingsarm geplaatst. Dit houdt in dat damwanden hoogfrequent worden getrild, dit kan enige geluidshinder veroorzaken. De werkzaamheden vinden alleen overdag plaats en in principe niet in het weekend.
Het inlaatwerk zorgt voor wateraanvoer in het gebied
Achter de inlaat ligt een groot landbouwgebied. Dit landbouwgebied heeft schoon en kwalitatief goed water nodig voor de beregening van de gewassen. Om voldoende schoon en water van goede kwaliteit te hebben, is het inlaatwerk gebouwd. Het inlaatwerk laat water in vanuit het Vollenhoverkanaal.
Het inlaatwerk bevindt zich in een dijk
Om de Noordoostpolder droog te houden, is onder andere de Kadoelermeerdijk aangelegd. Het inlaatwerk zit in deze dijk. Zonder het inlaatwerk kan er geen water vanuit het Vollenhoverkanaal de polder in. Het inlaatwerk is als het ware een gat in de dijk (zonder de waterveiligheid aan te tasten). Dit inlaatwerk kan het waterschap bedienen door het verder open of dichter te zetten. Bij een heel zware storm sluiten we het inlaatwerk. Daarmee voorkomen we dat er te veel water de polder instroomt.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
Dit project is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma - HWBP, waarmee de waterschappen en het Rijk Nederland waterveilig maken. Het project wordt grotendeels gefinancierd door het HWBP en deels door Waterschap Zuiderzeeland zelf. De subsidie voor dit project is toegekend en uitgekeerd.
Vaststelling van het projectbesluit
Het projectbesluit wordt in twee stappen vastgesteld. Als eerste stap is het 'ontwerp projectbesluit' door het dagelijks bestuur van het waterschap vastgesteld dit gebeurde op dinsdag 4 maart 2025. Direct daarna volgde een periode van 6 weken, waarin het ontwerp projectbesluit ter inzage ligt. Belanghebbenden konden in die periode reageren en een formele zienswijze indienen. Er zijn geen reacties en/of zienswijzen ontvangen.
Als tweede stap wordt vervolgens het 'definitieve projectbesluit' vastgesteld door het dagelijks bestuur van het waterschap. Het waterschap vraagt vervolgens aan Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland om een goedkeuringsbesluit. Als het goedkeuringsbesluit is afgegeven, wordt deze tegelijk met de definitieve projectbesluit gepubliceerd. Tegen het goedkeuringsbesluit en het definitieve projectbesluit kunnen belanghebbenden beroep instellen, wanneer zij het niet eens zijn met de plannen.
Terinzagelegging definitief projectbesluit
Het dagelijks bestuur van Waterschap Zuiderzeeland heeft het definitief projectbesluit vastgesteld. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland heeft hierover vervolgens een goedkeuringsbesluit afgegeven. Deze stukken vindt u op officiële bekendmakingen. De terinzagelegging loopt van vrijdag 27 juni 2025 tot en met donderdag 7 augustus 2025.
Kennisgevingen
Kennisgeving definitief projectbesluit
Kennisgeving ter inzage legging ontwerp projectbesluit
RectificatieKennisgevingProjectbesluit
Kennisgeving voornemen & participatie