Duurzaam slootkantenbeheer: het kan in Flevoland!

In Flevoland is inmiddels al jaren ervaring opgebouwd met aangepast beheer van de slootkanten. Een andere manier van maaien kan bijvoorbeeld al bijdragen aan meer biodiversiteit en ook aan een betere water- en bodemkwaliteit. De ervaringen van Flevolandse agrariërs zijn positief en verwerkt in het pakket Duurzaam Slootbeheer van het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). In 2023 zijn de eerste ondernemers aan de slag gegaan met dit stimulerende pakket.
Pakket Duurzaam Slootbeheer binnen ANLb
Binnen het ANLb 2023-2028 is het pakket Duurzaam Slootbeheer geïntroduceerd. In 2023 zijn er 32 deelnemers met slootkantenbeheer in het ANLb aan de slag gegaan. Dit zijn deelnemers van de pilot en nieuwe ondernemers samen goed voor 97.843 meter aan duurzaam slootkantenbeheer.
Er zijn drie varianten:
Pakket d1: Beheer is gericht op verhoging van het aantal plantensoorten door afvoer van maaisel. De taluds kenmerken zich door 5 tot 15 verschillende soorten per 25 m2. Jaarlijks is het talud van de sloot minimaal 2x en maximaal 3x gemaaid, de eerste keer vóór 15 mei. Het maaisel wordt afgevoerd.
Pakket d2: Beheer is gericht op instandhouding van aantal plantensoorten door gefaseerd maaien en afvoer van maaisel. De taluds kenmerken zich door 15 tot 25 verschillende soorten per 25 m2. De eerste maaibeurt is gefaseerd uitgevoerd: maximaal 75% van de lengte van het talud van de sloot wordt vóór 15 mei gemaaid en maximaal 75% ervan wordt na 15 juni gemaaid, waarbij het totaal maximaal 100% ervan bedraagt.
Pakket d3: Beheer is gericht op instandhouding van aantal plantensoorten door afvoer van maaisel. De taluds kenmerken zich door minimaal 25 verschillende soorten per 25 m2. Jaarlijks is het talud van de sloot na 1 augustus1x gemaaid en het maaisel afgevoerd.
Daarnaast zijn er mogelijkheden om het maaisel te composteren.
