Landelijke subsidieregeling DAW Impuls

Op 7 juli 2023 is er een tijdelijke subsidieregeling in het leven geroepen om DAW-projecten op het gebied van agrarisch waterbeheer te stimuleren en ondersteunen. Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) is een initiatief van LTO Nederland; met financiële middelen van de Rijksoverheid worden in Nederland binnen tal van projecten door agrariërs vrijwillig maatregelen genomen op hun eigen bedrijf. Het doel hiervan is schoon en voldoende water, en een betere bodem. Denk aan projecten rond verdroging, vernatting en verbetering van grond- en oppervlaktewaterkwaliteit. In Flevoland worden deze projecten vooral uitgevoerd onder de vlag van het Actieplan Bodem en Water (ABW). Het ABW zien we als de Flevolandse invulling van het DAW.

Dien uw projectplan in voor subsidie

De tijdelijke subsidieregeling is expliciet gericht op de agrarische sector. U kunt als agrariër en/of agrarisch samenwerkingsverband meedenken over de projectplannen die ingediend worden. Voor de regeling komen projecten in aanmerking op het gebied van fysieke maatregelen, het organiseren van samenwerkingen, kennisverspreiding, advies en monitoring.

De regie voor de inhoud van de aanvragen vanuit Flevoland ligt bij LTO Noord; de daadwerkelijke aanvragen worden ingediend door Waterschap Zuiderzeeland. In totaal kunnen tot eind 2025 3 aanvraagpakketten ingediend worden, waarin losse projecten gebundeld zijn. Als u subsidie krijgt, moet uw project voor eind 2027 uitgevoerd zijn. Benader uw regionale LTO bestuurders voor meer informatie en/of ideeën voor een projectplan.

Ook interessant

  • ‘We komen er altijd uit met de ontvangstplicht voor baggerspecie’

    Fruitteler Marcel van Jaarsveld kreeg te maken met de ontvangstplicht voor baggerspecie. Het viel hem uiteindelijk alles mee. Volgens opzichter Michel Sollie van Waterschap Zuiderzeeland komt dat doordat er meerdere opties zijn voor de uitvoering. “We proberen altijd mee te denken.”

  • Verplicht gebruik van kantdop: wat u moet weten

    Bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen met een veldspuit, is het gebruik van de kantdop aangescherpt. In dit artikel leest u meer over deze aanscherping. Het waterschap voert ook in 2025 spuitcontroles uit. Wat als u de kantdop niet gebruikt?

  • Praktijknetwerk Bloembollenteelt Flevoland zet stappen naar vergroening

    De bloembollenteelt in Flevoland staat voor een belangrijke transitie. De weerstand tegen het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen neemt toe en er is een grote maatschappelijke druk om te veranderen. Het Praktijknetwerk Bloembollenteelt Flevoland, opgericht in 2024, werkt actief aan oplossingen om de sector duurzamer en weerbaarder te maken. En vooral minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen.