Samen water beschikbaar houden

Geniet u ook zo van het polderlandschap met alle gewassen? In droge tijden willen we allemaal deze gewassen beregenen. Om het waterpeil in de tochten niet te snel te laten dalen, is het belangrijk dat het beregenen uit één tocht niet tegelijkertijd gebeurt. Wat u kunt doen, leest u in dit bericht.  

Stem onderling af wie wanneer beregent 

Het gaat erom dat niet iedereen tegelijkertijd water uit de tocht haalt voor beregening. Zo blijft het water in de tocht beter op peil en is er langer water beschikbaar. Ook blijft de waterkwaliteit in de tocht beter. Een hoger waterpeil zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van het water minder snel stijgt. Daarnaast voorkomen we zo schade aan de tocht. Denk aan schade aan beschoeiing en het inzakken van de waterkant. De onderlinge afstemming geldt voor alle tochten in Flevoland met uitzondering van de tochten in wateraanvoergebieden in de Noordoostpolder.  

Gebruikt u water uit een wateraanvoersysteem? 

Dan is het belangrijk om uw watervraag aan de wateraanvoermedewerker van het waterschap te melden. De wateraanvoergebieden liggen hoger dan de andere delen van Flevoland. Hierdoor is het nodig dat het waterschap water het gebied in laat stromen. Hoeveel water we het gebied in laten stromen, hangt af van uw watervraag. Wilt u water gebruiken uit het wateraanvoersysteem, dan vragen we u om dit telefonisch bij de wateraanvoermedewerker te melden. Op het kaartje kunt u zien welke gebieden wateraanvoergebieden zijn en welke medewerker u kunt bellen.  

Gebruikt u water uit een gestuwd gebied? 

Door verdamping en het gebruik van water bovenstrooms van een stuw, kan het waterpeil hier snel zakken. Om dat te voorkomen bent u als gebruiker verplicht om het water uit een lagergelegen gebied over de stuw te pompen. Zo blijft water beschikbaar voor iedereen.

Download de kaart in pdf. 

Ook interessant

  • ‘We komen er altijd uit met de ontvangstplicht voor baggerspecie’

    Fruitteler Marcel van Jaarsveld kreeg te maken met de ontvangstplicht voor baggerspecie. Het viel hem uiteindelijk alles mee. Volgens opzichter Michel Sollie van Waterschap Zuiderzeeland komt dat doordat er meerdere opties zijn voor de uitvoering. “We proberen altijd mee te denken.”

  • Verplicht gebruik van kantdop: wat u moet weten

    Bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen met een veldspuit, is het gebruik van de kantdop aangescherpt. In dit artikel leest u meer over deze aanscherping. Het waterschap voert ook in 2025 spuitcontroles uit. Wat als u de kantdop niet gebruikt?

  • Praktijknetwerk Bloembollenteelt Flevoland zet stappen naar vergroening

    De bloembollenteelt in Flevoland staat voor een belangrijke transitie. De weerstand tegen het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen neemt toe en er is een grote maatschappelijke druk om te veranderen. Het Praktijknetwerk Bloembollenteelt Flevoland, opgericht in 2024, werkt actief aan oplossingen om de sector duurzamer en weerbaarder te maken. En vooral minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen.