Eens wat anders in de klas? Laat je leerlingen in de huid kruipen van een waterschapsbestuurder! In dit interactieve waterschapsspel van ongeveer 1,5 uur wordt Nederland nagebootst. Scholieren en studenten om beslissingen te maken over thema's zoals wonen, waterveiligheid, natuur, recreatie, biodiversiteit en landbouw. Op basis waarvan bepalen ze wat de beste beslissing is? En hoe houden ze tegelijk de achterban tevreden en onderhandelen ze met andere waterschappen? 

Leer jouw klas kennen als politieke bestuurders en doe de democratiegame!

Samen met ProDemos is de gratis interactieve Democratiegame ontwikkeld voor de bovenbouw vmbo, havo, vwo en het mbo. Het lesprogramma biedt leerstof voor 2 lesuren van 45 minuten. Bekijk in dit korte filmpje hoe de game veel interactie oproept in de klas:

Docentenhandleiding of gastdocent

Als docent kun je de game eenvoudig zelf begeleiden met behulp van de korte docentenhandleiding. Het is ook mogelijk om de game (kosteloos) te laten begeleiden door een medewerker van het waterschap, die daarbij ook een gastles over het waterschap kan geven. De gastlesgevers zijn getraind om de les en de gamebegeleiding te kunnen doen.

Hoe werkt de Democratiegame?

In de Democratiegame vormen scholieren of studenten het bestuur van een waterschap. Ze vormen daarvoor drie teams. Zij leren dat er veel verschillende belangen zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, waterveiligheid, natuur, recreatie, biodiversiteit, gezondheid en landbouw. Ze leren dat het waterschapsbestuur keuzes maakt over het beheer van ons water en het geld dat daarvoor uitgegeven wordt. Ook leren onderhandelen ze met andere waterschappen om problemen op te kunnen lossen. Per team is een smartphone of tablet nodig in de les.

Aanmelden en informatie

Je kunt de Democratiegame en het lespakket met de docentenhandleiding gratis aanvragen op www.waterschappen.nl/democratiegame. Bij de aanvraag kun je aangeven of je een gastdocent wil uitnodigen. Ook hieraan zijn geen kosten verbonden. Op https://www.democratiegame.nl/ staan de downloads naar de docentenhandleiding, de kaartenset die gebruikt wordt voor de Democratiegame en meer informatie over het werk van de waterschappen.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie, neem dan contact met ons op via educatie@zuiderzeeland.nl