Het Europese Plattelandontwikkelingsprogramma (POP3) heeft een grote positieve impuls gegeven aan de Flevolandse agrarische sector en het landelijk gebied. Inmiddels is het programma in een afrondende fase. Op thema’s Landbouw, Water, Biodiversiteit en Plattelandsontwikkeling is ruim 47 miljoen euro bijgedragen vanuit het POP3-programma.

Wat is er gerealiseerd?

Vanaf 2014 konden organisaties een aanvraag indienen voor verschillende subsidiemaatregelen van POP3. Deze maatregelen zijn gebaseerd op de thema’s en ambities van Flevoland voor het landelijk gebied. Inmiddels zijn diverse projecten op gebied van landbouw, water, biodiversiteit en plattelandsontwikkeling beschikt en gerealiseerd.

Eén van de grotere projecten is de ruim 100 km duurzame natuurvriendelijke oevers die het Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland hebben aangelegd in de polder. Mede door de POP3-subsidie hebben het waterschap en de provincie de benodigde aanpassingen van de oevers in het kader van de Kaderrichtlijn Water-opgave voldaan. Daarnaast wordt hiermee bijgedragen aan de agrobiodiversiteit langs de oevers van vaarten en tochten van Flevoland.  

Een ander mooi voorbeeld is het onderzoeksproject bij MinZeven in Lelystad(externe link) waar de smaak van Flevolandse bubbels in detail wordt onderzocht door het Duitse onderzoeksinstituut DLR.

Bedrijven die technologische innovatie hoog in het vaandel hebben staan hebben ook mooie projecten gerealiseerd door de POP3 subsidie. Denk daarbij aan de nieuwbouw van een duurzame en energiezuinige gekoelde bewaarplaats voor aardappelen.

Tot slot heeft Landschapsbeheer Flevoland met haar project ruim 150 boerenerfeigenaren begeleid in het versterken van hun singels en landschapselementen op erven(externe link). Steeds meer erven zullen een meerwaarde bieden voor de biodiversiteit van Flevoland waarbij er rekening gehouden wordt met de cultuurhistorie van de polder.

Blijven investeren en innoveren

De genoemde voorbeelden zijn maar een greep uit de tientallen projecten die POP3 Flevoland in de afgelopen periode mogelijk heeft gemaakt. Gedeputeerde Harold Hofstra: “Flevoland is een landbouwprovincie bij uitstek. Onze land- en tuinbouwsector draagt fors bij aan de opgave om de wereld van veilig en duurzaam geproduceerd voedsel te voorzien. Het is voor ons allemaal van belang om daarin te blijven investeren en te innoveren. POP3 heeft hierin de afgelopen jaren een bijdrage van belang geleverd.”

Afronding POP3

De beschikte projecten van POP3 hebben nog tot en met 2023 de tijd om uitgevoerd te worden. Daarna is de POP3 periode formeel afgerond. Provincie Flevoland richt zich momenteel op de afronding van het programma zoals dat tot en met 2020 is vastgesteld. Eind december 2020 wordt er nog één openstelling verwacht voor de Jonge Landbouwers. Omdat binnen POP3 een tendersystematiek wordt gehanteerd, wordt na afloop van de openstellingsperiode beoordeeld welke aanvragen gehonoreerd worden. Naar verwachting vindt de toekenning van de subsidies plaats in het voorjaar van 2021.Voor LEADER is er nog een doorlopende openstelling.

Het Plattelandontwikkelingsprogramma (POP3)

De provincies hebben samen met het Rijk het derde Plattelandontwikkelingsprogramma opgesteld (POP3). Het programma loopt van 2014 tot en met 2020 en is gericht op de landbouw en de daarmee verbonden thema’s zoals innovatie agrofood, water, natuur, milieu en plattelandsontwikkeling. Deze thema’s zijn omgezet in subsidiemaatregelen waar ondernemers volop aanvragen voor hebben ingediend.

Er is aandacht voor agrarisch natuurbeheer, verdere duurzame innovatie van de agrarische sector en jonge boeren. In samenwerking met waterschappen worden projecten opgezet om de waterkwaliteit te verbeteren.

Het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) maakt sinds 2000 deel uit van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De Nederlandse uitwerking hiervan is het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP). Elke lidstaat heeft een nationaal plan opgesteld voor het plattelandsbeleid in deze periode.