Gemaal Vissering is eind 2022 gerenoveerd naar een technisch modern gemaal dat voldoet aan de eisen uit deze tijd. Het is nu een zeer duurzaam gemaal. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, zoals diesel of gas. Ook zijn het energieverbruik en de CO2 uitstoot sterk verminderd.  Vissen kunnen nu makkelijker tussen het IJsselmeer en de Urkervaart bewegen. De renovatie is uitgevoerd met het behoud van het nostalgisch en monumentaal karakter van het gebouw. 

Het gemaal heeft een nieuw pompsysteem 

Het pompsysteem van gemaal Vissering is sinds 2022 volledig elektrisch met drie permanent magneet motoren. Deze motoren zetten elektriciteit zeer efficiënt om in mechanische energie. De motoren zijn robuust, onderhoudsarm, fluisterstil en visvriendelijk. Het pompsysteem kan in totaal 2,4 miljoen liter water per minuut verpompen uit de polder naar het IJsselmeer. Het water stijgt daarbij  5,5 meter. Dit nieuwe pompsysteem verbetert de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de maalcapaciteit in de Noordoostpolder.  Omroep Flevoland maakte een reportage over het nieuwe pompsysteem.(externe link)

Als er een stroomstoring is, gebruiken we (diesel)aggregaten om het gemaal van stroom te voorzien. De installatie hiervoor is uitgebreid getest. We stelden een noodbemalingsplan op voor dit soort situaties. Omroep Flevoland maakte een reportage over ons noodstroomplan.(externe link)

Het monumentale gebouw is bouwkundig volledig gerenoveerd en afgewerkt  

Het gemaal is bouwkundig volledig gerenoveerd en afgewerkt. Daarmee is het gemaal klaar voor de toekomst. Het gebouw is een Rijksmonument. Bij de renovatie is daar rekening mee gehouden. Er zijn verschillende werkzaamheden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de originele onderdelen van het gebouw behouden blijven. In de timelapse die we maakten is goed te zien hoe de renovatie verliep.(externe link)

Gemaal Vissering

Gemaal Vissering is een zeer duurzaam gemaal

Door over te gaan op een elektrisch systeem, besparen we jaarlijks 1.200.000 m3 gas en 32.500 liter diesel. Het pompsysteem is zo energie-efficiënt mogelijk ontworpen. Het gebouw wordt energiezuinig gekoeld en verlicht. Het is het eerste gebouw van het waterschap dat volledig gasloos wordt verwarmd. Ook zijn objecten en materialen hergebruikt.  Een andere duurzame oplossing is dat we regenwater opvangen en daarmee de toiletten doorspoelen. 

Over gemaal Vissering 

Gemaal Vissering bestaat meer dan 80 jaar en is een Rijksmonument. Het gemaal is genoemd naar mr. G. Vissering, die president was van de Nederlandsche Bank, voorzitter van de Zuiderzeevereniging en van 1919 tot 1937 lid en ondervoorzitter van de Zuiderzeeraad. De Zuiderzeevereniging deed onderzoek naar de inpoldering van de Zuiderzee, de Wadden en de Lauwerszee. Gemaal Vissering bemaalt samen met de gemalen Buma en Smeenge de Noordoostpolder. De Noordoostpolder is 460 km² groot en ligt gemiddeld 5,5 meter onder NAP. Om ervoor te zorgen dat bewoners van de Noordoostpolder droge voeten houden pompen de drie gemalen samen gemiddeld per jaar ongeveer 400 miljard liter water vanuit de polder in het IJsselmeer en Kadoelermeer. Die hoeveelheid is gelijk aan circa 160.000 olympische zwembaden (van 50 x 25 meter). De historie, de veranderingen en de werking van het gemaal zijn te zien in de film over gemaal Vissering.

Gemaal heeft nu een tweezijdig vismigratiesysteem 

Bij de verduurzaming van gemaal Vissering is een vispassage aangelegd. Vissen kunnen via dit systeem van het IJsselmeer naar de Urkervaart bewegen. Dit is het eerste vismigratiesysteem richting de Noordoostpolder. Doordat de vissen kunnen bewegen, wordt de visstand en ecologie in de Noordoostpolder beter: meer vissen en meer verschillende soorten vissen. De vismigratie kan bekeken worden via een camerasysteem. Hier is slimme software aan gekoppeld waarmee we analyses maken van de visbewegingen. Omroep Flevoland maakte een reportage over het vismigratiesysteem.(externe link)

Bekijk alle duurzame verbeteringen in het gemaal 

We hebben alle duurzame verbeteringen in het gemaal in een tekening geplaatst: dit noemen we een infographic. Klik op de verschillende verdiepingen en beweeg de cursor over de plusjes om meer te lezen over de kenmerken van het gemaal en over de werkzaamheden die in 2021 en 2022 zijn uitgevoerd.

Alle duurzame oplossingen van gemaal Vissering

Bijzonder aan het gemaal 

  • Het gebouw is namens de Dienst der Zuiderzeewerken ontworpen door de Haagse architect D. Roosenburg.  

  • De onderbouw is van 3 gewapende betonnen zuigmonden (vloer op –885 cm NAP),. Deze staan op op houten palen. Ook heeft het 3 gewapende betonnen persbuizen (vloer op –655 cm NAP), met 3 terugslagkleppen per persbuis. 

  • De bovenbouw heeft een staalskelet en metselwerk. 

Infographic Gemaal Vissering

Document download informatie:

  • Bovenstaande pdf-bestand kunt u openen in verschillende PDF-lezers, zoals Adobe Reader(externe link).
  • Of open het bestand direct in uw internetbrowser (let op: dit bestand werkt niet in Mozilla Firefox)
  • De infographic werkt helaas niet op mobiele telefoons. 

Heeft u gevonden wat u zocht?