Tips en ideeën voor een groene tuin

Het klimaat verandert: dat is een feit. We krijgen steeds meer te maken met hele hete, droge zomers en langdurige regenbuien die zorgen voor wateroverlast in straten en tuinen. Wat kun jij zelf doen om klimaatverandering tegen te gaan?
Begin dichtbij huis!
Door je eigen tuin of balkon te vergroenen en verduurzamen heb je minder last van overtollig regenwater en extreme hitte. Je zorgt daarnaast voor meer biodiversiteit: meer insecten, vlinders en vogels komen naar jouw tuin toe. Ook zijn er minder (chemische) bestrijdingsmiddelen nodig in een groene tuin met veel beestjes. Dit komt omdat plagen en onkruid dan niet de kans krijgen om toe te slaan. Dit zorgt uiteindelijk weer voor een betere kwaliteit van ons grondwater.
Een regenbestendige tuin
Meer groen in de tuin zorgt er voor dat regenwater beter opgenomen wordt in de bodem. Het resultaat: minder wateroverlast bij hevige stortbuien in je tuin, maar ook in bijvoorbeeld kelders en op straat. Dit zorgt er ook voor dat het riool niet overbelast raakt.
Tip 1: Tegels er uit, plantje er in!
Leg bijvoorbeeld een gazon aan. Een gazon houdt regenwater vast en laat het in de bodem wegzakken. Als regenwater lang in je tuin blijft staan kies dan voor planten die van een vochtige grond houden zoals de hosta, vrouwenmantel of de kattenstaart. Dit is ook nog eens goed voor de biodiversiteit!

Tip 2: Andere bestrating
Soms is toch bestrating nodig, bijvoorbeeld als je tuinmeubels wilt plaatsen. In plaats van tegels die weinig water doorlaten, kun je kiezen voor een pad van grind, houtsnippers of boomschors. Zo help je mee wateroverlast te voorkomen.
Tip 3: Maak hoogteverschillen in je tuin
Hoogteverschillen zorgen er voor dat regenwater bijvoorbeeld van het huis af stroomt. Zo blijft bijvoorbeeld je terras droog na stevige regenbuien. In de lager gelegen en onverharde delen van de tuin of vijver kan het water even blijven staan en geleidelijk wegzakken zonder dat je er hinder van ondervindt.

Tip 4: Maak een regenwatervijver
Een vijver zorgt voor een natuurlijke waterbuffer om water op te slaan. Je kunt hier ook een open goot naartoe leiden. Zo wordt het water opgeslagen waarna het langzaam weg kan zakken. Dit schone regenwater wordt anders in het riool onnodig gemengd met vervuild water. Dit komt daarna bij de afvalwaterzuivering terecht, die het weer moet zuiveren.
Een hittebestendige tuin
In tuinen en op balkon met veel tegels en weinig groen is het een stuk warmer. Door je tuin te vergroenen is het tijdens hitte beter toeven in je tuin of op je balkon. Dit kan tot wel 8 graden schelen!
Tip 1: Plaats een regenton
Door een regenton aan te sluiten op je dakgoot, vang je al snel veel water op. Dit water kun je vervolgens weer gebruiken in tijden van droogte. Zo is er geen kraanwater nodig voor het sproeien van je tuin. Je kunt deze niet alleen in de tuin neerzetten maar ook op je balkon.
Tip 2: Kies voor meer groen
Als je maximaal 40% bestrating in je tuin hebt, zal de tuin minder warm worden dan wanneer het grootste gedeelte bestraat is. De tegels geven veel warmte af, in tegenstelling tot planten, bomen en struiken. Heb je een zonnige of droge tuin, kies dan voor planten die daar tegen kunnen zoals lavendel of de schoenlappersplant.
Tip 3: Een groen dak of groene gevel
In de zomer houdt een groen dak of groene gevel je huis lekker koel, in de winter beschermt het tegen kou als het hard waait. Een groen dak wordt maar rond de 30 graden, een zwart dak wel meer dan 70 graden. Daarnaast vangt een groen dak ook nog eens water op en trekt het vogels, vlinders en andere insecten aan.

Meer biodiversiteit
In tuin met veel biodiversiteit leven allerlei verschillende planten, insecten en schimmels. Deze zijn belangrijk voor het leven zowel onder als boven de grond. Het waterschap zorgt ook voor meer biodiversiteit op bijvoorbeeld dijken. Dit zorgt er voor dat de grasmat dik en stevig is en de dijk daardoor sterk, waardoor we droge voeten blijven houden.
Tip 1: Plaats een vogelhuisje of insectenhotel
Door vogels en insecten naar je tuin te 'lokken', zorg je voor een natuurlijke bestrijding van plagen. Zo houden verschillende vogels van slakken en houden lieveheersbeestjes van bladluizen. Een tuin met veel verschillende soorten dieren en insecten kan ook beter tegen extreme weersomstandigheden.


Tip 2: Zorg voor een gezonde bodem
Door tuinaarde toe te voegen en verschillende soorten inheemse (van oorsprong Nederlandse) planten en struiken te kiezen houd je de bodem gezond. En hoe gezonder de bodem is, hoe beter je bijvoorbeeld slakkenplagen en onkruid voorkomt. Hierdoor heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig, wat weer goed is voor ons grondwater. Ook houdt een gezonde bodem beter vocht vast.