Wist je dat Flevoland gemiddeld vijf meter onder zeeniveau ligt? Het is de bodem van de voormalige Zuiderzee en deze polder loopt als een soort ‘badkuip’ steeds weer vol met water. Bijvoorbeeld met regen. Maar ook met water dat door de dijken naar binnen sijpelt. In Flevoland pompen maar liefst zeven gemalen het overtollige water weer weg. Zo houden we onze voeten droog!

Gemaal Lovink is één van onze zeven gemalen

De motoren van gemaal Lovink pompen meer dan 1 miljoen liter water per minuut weg. Als het waterpeil te hoog komt gaan de pompen automatisch aan. Het water wordt vervolgens naar andere wateren gepompt. Gemaal Lovink pompt het water bijvoorbeeld naar het Veluwemeer. Zo blijft het water op peil. Het is daarom erg belangrijk om de motoren van he gemaal goed te onderhouden. Elke dag zijn de technische medewerkers van ons waterschap daarmee bezig.

Maak het je ook zo nieuwsgierig naar hoe een gemaal er vanbinnen uitziet?

Indrukwekkend toch? Doe dan de virtuele tour door gemaal Lovink.

Gaat u mee?

Naar de virtuele tour(externe link)

Het waterschap als dé plek voor jouw spreekbeurt, werkstuk of stage

Wil je meer weten over hoe gemalen werken? Misschien voor een spreekbeurt of een werkstuk? Of ben jij op zoek naar een technische stage, of een technische (afstudeer)opdracht? Voor jouw (technische) vragen kun je contact opnemen met educatie@zuiderzeeland.nl. Wij helpen je dan graag verder!