Waar gaat het water heen als je het toilet doortrekt? Kan een dijk doorbreken? Vragen waar je als leerkracht misschien niet gelijk een antwoord op hebt. De antwoorden op deze vragen liggen dichterbij dan je denkt. Basisscholen in Flevoland kunnen een waterles van Waterschap Zuiderzeeland aanvragen. Ontdek samen met jouw klas wat het waterschap allemaal doet om het water te beheren en schoon te maken.

Wat houdt een waterles in?

Water is belangrijk voor ons allemaal en er is veel water te vinden in en rondom Flevoland. De waterles gaat in op verschillende aspecten van water. Bijvoorbeeld hoe water wordt gezuiverd en hoe dijken worden onderhouden. Dit zijn enkele onderwerpen die tijdens de waterles aan bod komen. Aan de hand van filmpjes en proefjes krijgen de leerlingen uitleg. Op deze manier worden ze uitgedaagd om water zelf te beleven.

Samenwerking met IVN en Stad en Natuur Almere

Waterschap Zuiderzeeland werkt samen met IVN Flevoland en Stad en Natuur Almere om de waterles aan te bieden aan Flevolandse basisschoolkinderen. De droom van beide organisaties is een (be)leefwereld waarin kinderen regelmatig buiten zijn, onbevangen de natuur kunnen ontdekken en leren over duurzame en gezonde keuzes voor nu en in de toekomst. De waterles draagt hier een steentje aan bij. Dijkgraaf Hetty Klavers: “Wij zoeken graag de samenwerking op als het gaat om water- en natuureducatie. Samen hebben wij een groter bereik om water en natuur onder de aandacht te brengen."

Aanmelden voor een waterles?

Ben je leerkracht op een basisschool in de gemeente Lelystad, Dronten, Urk, Noordoostpolder of Zeewolde? Dan kun je jouw groep 6, 7 of 8 bij IVN Flevoland aanmelden voor een waterles.

Aanmelden bij IVN(externe link)

Ben je leerkracht op een basisschool in de gemeente Almere? Dan kun je jouw groep bij Stad en Natuur Almere aanmelden voor een waterles.

Aanmelden bij Stad en Natuur Almere(externe link)

Beide organisaties hebben een groot educatief aanbod.

Meer informatie

  • Virtual Reality tours

    Nieuwsgierig hoe een gemaal precies werkt en uitziet? Of hoe onze zuiveringen werken? Met deze VR--tour is het net of je er zelf bij bent.

  • Spreekbeurt of werkstuk

    Wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over water en/of het waterschap? Op deze pagina vind je meer informatie om je op weg te helpen.

  • Technasiumopdrachten

    Bij Waterschap Zuiderzeeland hebben wij regelmatig vraagstukken waar we niet aan toe komen of waarbij we hulp nodig hebben. Deze vraagstukken kunnen interessant zijn als opdracht voor technasiumleerlingen.