Wilt u water uit een gestuwd gebied gebruiken? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor een goed waterpeil. Dat doet u door eerst water uit het lagere deel naar het hogere deel te pompen. Hoe dat precies zit, leest u op deze pagina.

We houden het waterpeil goed door stuwen

Stuwen zijn schuiven die ervoor zorgen dat het water niet te snel naar het laagste punt stroomt. Ze houden het water dus vast. Gebieden waarin stuwen voorkomen, noemen we gestuwde gebieden. Agrariërs, bedrijven, particulieren en natuurorganisaties kunnen het water tussen de stuwen gebruiken. Bijvoorbeeld voor beregening van gewassen, sportvelden of natuur.

U bent als waterverbruiker zelf verantwoordelijk voor het waterpeil

Het waterpeil tussen stuwen kan snel zakken. Bijvoorbeeld door verdamping en wanneer het water gebruikt wordt. Wilt u water uit een sloot of tocht tussen stuwen gebruiken? Dan bent u er zelf verantwoordelijk voor om eerst het waterpeil te verhogen. Op die manier zakt het waterpeil niet te snel en houden planten en dieren in het water genoeg ruimte.

Houd het water beschikbaar voor iedereen

Door verdamping en het gebruik van water bovenstrooms van een stuw, kan het waterpeil hier snel zakken. Om dat te voorkomen zijn gebruikers verplicht om het water uit een lagergelegen gebied over de stuw te pompen. Zo blijft water beschikbaar voor iedereen.

Wilt u weten of uw bedrijf, sportveld of natuurgebied in een gestuwd gebied zit?

De gestuwde gebieden zijn met een oranje kleur op de kaart (rechts) aangegeven.

Heeft u gevonden wat u zocht?