Bewoners aan en rond de Poortmolenstraat zien de komende weken bouwverkeer. We gaan het rioolgemaal dat het afvalwater uit de Molenbuurt en industrieterrein Poldervlak in Almere pompt, renoveren. Zo kunnen we het afvalwater van alle huizen en bedrijven uit deze buurt ook in de toekomst naar de afvalwaterzuivering (AWZI) in Almere pompen. De werkzaamheden duren tot en met januari en worden door aannemer Solvoy uitgevoerd. 

Inwoners kunnen hun toilet blijven doortrekken   

Om voor de afvoer van afvalwater te blijven zorgen, plaatst de aannemer een tijdelijke pompinstallatie. Op deze manier kan de aannemer ook veilig in de natte kelder van het rioolgemaal werken. Voor de veiligheid zetten we het bouwterrein met hekken af. Het verkeer kan op sommige momenten overlast ervaren. We doen er alles aan om de overlast te beperken. 

De werkzaamheden in een notendop 

Het rioolgemaal bestaat uit de bovenbouw, droge kelder en een natte kelder. Daarnaast liggen er verschillende leidingen in de grond.   

De bovenbouw is het deel dat je boven de grond ziet. In deze bovenbouw staat de schakelkast met de elektrische- en besturingsinstallatie. Deze installatie is na de renovatie aangepast en gemoderniseerd, zodat het voldoet aan onze laatste standaard. 

Onder de grond zit de natte kelder van het rioolgemaal. Dit is de laagste plek waar het afvalwater naar binnen stroomt. Het afvalwater stroomt de natte kelder in via één persleiding en het vrijvervalriool. Verder vervangen we afsluiters en plaatsen een nieuwe debietmeting. We reinigen ook de natte kelder van het rioolgemaal. 

Onder de bovenbouw en naast de natte kelder onder de grond, zit de droge kelder. In de droge kelder staan de vuilwaterpompen en het leidingwerk. We vervangen het complete leidingwerk, vuilwaterpompen en elektromotoren. Alles is straks als nieuw. 

Meer informatie over het zuiveren van afvalwater.

Meer informatie

  • Virtual Reality tours

    Nieuwsgierig hoe een gemaal precies werkt en uitziet? Of hoe onze zuiveringen werken? Met deze VR--tour is het net of je er zelf bij bent.

  • Gemaal Smeenge

    De Noordoostpolder is 48000 ha groot en verdeeld in een Hoge en Lage afdeling. Gemaal Smeenge pompt het overtollige water weg van de Hoge Afdeling van de Noordoostpolder. Dit gebied is 9.000 ha groot en ligt ten oosten van de lijn Blokzijl-Marknesse-Schokland. 

  • Gemaal Buma

    Het gemaal Buma pompt, samen met het gemaal Vissering op Urk, het teveel aan water weg van de Lage afdeling van de Noordoostpolder. Dit gebied is 39.000 ha groot en ligt ten westen van de lijn Blokzijl­-Marknesse-­Schokland.