Drinkwater, daar gaan wij als waterschap niet over. Wij gaan wel over het (drink)water dat u doorspoelt, afvalwater dus. En over het water in tochten en vaarten. En toch is juist de kwaliteit van dát water ook van invloed op uw drinkwater. Hoe dat zit? En wat u daar zelf aan kan bijdragen? Dat vertellen we op deze pagina.  

Drinkwaterbedrijf Vitens haalt het drinkwater uit de grond. Hoe beter de waterkwaliteit in de Flevolandse wateren, hoe schoner het water in de grond, hoe minder het drinkwater gezuiverd hoeft te worden. En als we zuinig met ons (drink)water omgaan, hoeft Vitens ook nog eens minder water op te pompen. Genoeg reden om duurzaam met het water in Flevoland om te gaan, of dat nou uit de kraan of uit de sloot komt. 

Dit doen wij 

Wij zorgen voor voldoende schoon oppervlaktewater en droge voeten, door water Flevoland uit te pompen en waar nodig juist binnen te laten stromen. We maaien de oevers van tochten en halen de baggerlaag van de bodem. Zo blijft het oppervlaktewater van goede kwaliteit. Ook controleren we of gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw volgens de wetten en regels toegepast zijn. Een andere belangrijke taak van het waterschap: wij zuiveren afvalwater. Het water uit de kraan komt van het drinkwaterbedrijf, maar wordt door ons gezuiverd zodra het door het afvoerputje spoelt. Nadat we het water gezuiverd hebben, laten we het weer terugstromen in het oppervlaktewater. 

jongen drinkt kraanwater

Dit doet Vitens 

Vitens pompt het water diep onder de grond op en filtert het, zodat u het veilig kunt drinken. U kunt zich wel voorstellen dat ook hier de waterkwaliteit van groot belang is. Want hoe schoner de bron, hoe eenvoudiger de zuivering. Bovengrondse activiteiten, zoals wonen, landbouw en industrie, beïnvloeden de kwaliteit van het grondwater. Ook klimaatverandering heeft effect op de waterkwaliteit. Als er door droogte minder water beschikbaar is, raakt het water sneller verontreinigd. Daarom werkt Vitens nauw samen met bedrijven zoals waterschappen, om de leefomgeving en hun bronnen schoon te maken en te houden. 

Dit kunt u doen  

In Flevoland hebben we niet snel tekort aan water. Toch is het dus wel belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Want alleen op die manier blijft het oppervlaktewater en grondwater van goede kwaliteit. Er zijn veel manieren waarop u bijvoorbeeld drinkwater kunt besparen. Vitens heeft ze voor u op een rijtje gezet(externe link). Maar kijk ook eens naar uw directe omgeving. Gooi uw afval in de afvalbak of container en spoel alleen de 3 p’s door de wc: poep, plas en (wc-)papier. Ook met uw tuin of balkon kunt u uw steentje bijdragen: maak die bijvoorbeeld regen- en hittebestendig, zorg dat regenwater goed in de grond opgenomen kan worden en maak het aantrekkelijk voor vogels en insecten. 

Bekijk ook deze pagina's

  • Even Peilen ... in Almere - bij inwoner Rasha

    Inwoner Rasha vraagt zich af wat je wel en niét door de wc mag spoelen. Henry van de afvalzuivering laat zien welke bijzondere vondsten ze allemaal tegenkomen bij de zuivering in Zeewolde! Kijk je mee?

  • Zuiveren van afvalwater

    In ons werkgebied staan 5 afvalwaterzuiveringsinstallaties  (AWZI’s). Die verwerken ons afvalwater, dat via onze afvoerputjes, gootstenen en wc’s het riool ingaat.

Heeft u gevonden wat u zocht?