Samenwerken om kans op wateroverlast te voorkomen

Zaterdag 28 oktober 2023 is het 25 jaar geleden dat extreme buien over de Noordoostpolder trokken en wateroverlast bij Tollebeek ontstond. De nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI laten zien dat de temperatuur en de zeespiegel verder stijgt. De zomers worden droger, de winters natter en er ontstaan zwaardere buien. In de afgelopen jaren hebben we ook met flinke plaatselijke buien, droge zomers en stormen te maken gehad. Extremen in het weer waren er altijd al en zullen er altijd zijn. In combinatie met de toenemende bodemdaling en meer bebouwing in Flevoland, is ruimte voor water heel belangrijk. Een uitdaging! Niet alleen voor het waterschap.
Aanpassingen van het watersysteem rond Tollebeek na 1998
Om extreme waterhoeveelheden op te kunnen vangen is:
-
Vlak na 1998: meerdere stuwen in het gebied geplaatst voor een betere verdeling van water.
-
2010: aanleg nieuwe watergang die Vormttocht en Steenbanktocht verbindt.
Deze nieuwe watergang loopt gedeeltelijk langs de Zuidermiddenweg en verbindt het gebied aan de westkant van Tollebeek (zijde Tollebekerbos) met het gebied aan de andere kant van Tollebeek (waar nu gemaal IJsvogel staat). -
Najaar 2011: plaatsing grotere duikers onder Urkerweg, vlakbij de Tollebekerbrug. Het water van het nieuwe gemaal IJsvogel kan hier beter doorheen richting de Urkervaart.
-
2011/2012: aanleg kades langs de watergang achter het gemaal IJsvogel.
Bij een extreem hoog waterpeil kan het water niet het land opstromen. -
2012: nieuw gemaal IJsvogel geopend.
Dit gemaal kan veel meer water wegpompen dan de oude gemalen in 1998. De oude gemalen Fuut en Rietgors zijn afgebroken. Het nieuwe gemaal is voorzien van drie grote vijzels waarmee 540 kuub water per minuut weggepompt kan worden. Gemaal Fuut had een capaciteit van 40 kuub water per minuut en gemaal Rietgors 156 kuub water per minuut. Gemaal IJsvogel kan dus 344 kuub water per minuut meer uitmalen.
