Flevoland ligt gemiddeld vijf meter onder zeeniveau. Regen, kwelwater (water dat door de dijken de polder instroomt), maar ook water vanuit de bodem loopt Flevoland in. Om ervoor te zorgen dat de polder droog blijft heeft Flevoland zeven gemalen.

 • Gemaal Buma

  Het gemaal Buma pompt, samen met het gemaal Vissering op Urk, het teveel aan water weg van de Lage afdeling van de Noordoostpolder. Dit gebied is 39.000 ha groot en ligt ten westen van de lijn Blokzijl­-Marknesse-­Schokland.

 • Gemaal Colijn

  Gemaal Colijn pompt het teveel aan water weg in het gebied van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Het water wordt naar het Ketelmeer gepompt. Gemaal Colijn bemaalt op zowel de Hoge als op de Lage afdeling. 

 • Gemaal De Blocq van Kuffeler

  Gemaal De Blocq van Kuffeler pompt het teveel aan water weg uit het gebied tussen Harderwijk, Lelystad en
  Muiderberg, in Zuidelijk Flevoland. Het water wordt naar het Markermeer gepompt. De hoofdvaarten van
  Zuidelijk Flevoland staan in open verbinding met die van Oostelijk Flevoland.

 • Gemaal Lovink

  Gemaal Lovink pompt het teveel aan water weg in het gebied van de Hoge afdeling in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Het water wordt naar het Veluwemeer gepompt.

 • Gemaal Smeenge

  De Noordoostpolder is 48000 ha groot en verdeeld in een Hoge en Lage afdeling. Gemaal Smeenge pompt het overtollige water weg van de Hoge Afdeling van de Noordoostpolder. Dit gebied is 9.000 ha groot en ligt ten oosten van de lijn Blokzijl-Marknesse-Schokland. 

 • Gemaal Vissering

  Na renovatie en verduurzaming in 2022 is gemaal Vissering een zeer duurzaam gemaal. Gemaal Vissering bemaalt samen met de gemalen Buma en Smeenge de Noordoostpolder.

  Gemaal Vissering Urk
 • Gemaal Wortman

  Gemaal Wortman pompt het teveel aan water weg in Oostelijk Flevoland (het gebied boven de lijn Almere, Dronten, Ketelhaven). Het water wordt naar het Markermeer gepompt. 

 • Virtual Reality tours

  Nieuwsgierig hoe een gemaal precies werkt en uitziet? Of hoe onze zuiveringen werken? Met deze VR--tour is het net of je er zelf bij bent.